Barion Pixel

Hopline, a sörfőzde
ellátó webáruház.

Élesztő, tápsó, enzimek

Az élesztők a sörben lévő cukrot alkohollá és szén-dioxiddá alakítja. A kereskedelemben rendkívül sokféle élesztőtörzs kapható, emiatt minden élesztőnél feltüntettük az ajánlott sör stílusát. Fontos tudni az élesztők ízprofilját is. Ezt a gyártók "aromakerékkel" szokták megadni. Ezeket mi is csatoltuk az élesztőkhöz. A harmadik jellemző a flokkuláció. A flokkuláció az élesztősejtek üllepedésének mértékét adja meg. Alacsony flokkuláció esetén a sejtek kevésbé tapadnak egymáshoz, így könnyebben az oldatban maradnak. Magas flokkulációjú élesztő tiszta, átlátszó sört eredményez. 

A modern sörfőzés számtalan enzimet használ, ezeket géntechnológia nélkül készítik. Legtöbbször a sör habját, üllepedését és egyéb dolgáit befolyásolják vele. 

Az egymást helyettesítő élesztőket ebben a táblázatban foglaltuk össze nektek:

Lallemand Fermentis
Lalbrew BRY-97 SafAle US-05
Lalbrew Nottingham SafAle S-04
Lalbrew Köln SafAle K-97
Lalbrew Belle Saison SafAle BE-134
Lalbrew Abbaye SafAle BE-256
Lalbrew Munich Classic SafAle WB-06
Lalbrew Wit SafAle T-58